Soba

Biseri

Oktobar mesec pravilne ishrane

Prema kalendaru zdravlja 16. oktobar se obeležava kao Svetski dan hrane. U skladu sa ovim datumom mesec oktobar je proglašen za mesec pravilne ishrane.
Ovogodišnji slogan obeležavanja Svetskog dana hrane je „ BIRAM PAMETNIJE, HRANIM SE ZDRAVIJE“.

Na likovnom konkursu koji je organizuje Zavod za javno zdravlje Kruševac, na temu zdrave hrane PU „Biseri“ pripala su prva tri mesta i to deca:

  • Damjan Rasinac, „Biseri“ 2, vaspitači, Dodić Lela i Matić Gordana,
  • Relja Čamagić, „Biseri“ 2 vaspitači, Dodić Lela i Matić Gordana,
  • Maša Milutinović PPG U Riljcu, vaspitač Živković Zorana.

U našoj ustanovi realizovane su različite aktivnosti u cilju obeležavanja i promovisanja zdravih stilova života tj. pravilne ishrane kao jednog od najznačajnijih preduslova za unapređenje i očuvanje našeg zdravlja.

Sestre na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti i vaspitači su po uzrasnim grupama sa decom razgovarali o važnosti pravilne ishrane, važnosti voća i povrća, o piramidi ishrane.

„Pripremi sebi zdra obrok“, sličice različitih namirnica deca su seckala makazicama i lepili ih kartonski ili odštampani tanjir. Cilj ovakve aktivnosti je razvoj pozitivnog odnosa prema sebi i svom telu, podsticanje brige o sebi i drugima, razvijanje odgovornost i samodiscipline, takođe se kod dece razvija i motorika ruku i bogaćenje dečijeg rečnika.

Kroz saradnju dece objekta „Biseri“ 2 i „Biseri“3 u dvorištu vrtića napravljena je „Naša mala pijaca“. Deca su uživala igrajući se prodavaca i kupaca, gde su takođe uživala u različitim ukusima izloženog voća i povrća.
U grupama na terenu su iskoristili blizinu parcela na kojima se uzgajaju voće i povrće , zdrava hrana i išli u berbu iste. Pripremali obroke od te zdrave hrane i naravno bili kreativni u tome.
Takođe su otkrivali koliko napici koje konzumiramo svakodnevno sadrže šećera u sebi,koliko su zdravi, odnosno nezdravi.
Mesec oktobar je prošao u znaku zdrave ishrane.